Beurre Blanc betekent letterlijk vertaald “witte boter” in het Frans. Het is een saus gemaakt op basis van roomboter en witte wijn en kan bij verschillende gerechten geserveerd worden, zoals groenten vlees en vis. Daarnaast is de saus zeer lekker bij asperges en is hij makkelijk zelf te maken. Henk van Wilsum, een kok die gespecialiseerd is in de Franse keuken, deelt vandaag zijn beurre blanc recept met ons!

Ingrediënten

Voor het maken van een overheerlijke Beurre Blanc heb je in ieder geval de volgende ingrediënten nodig:
500 gram roomboter
100 gram gesnipperde sjalot
5 deciliter witte wijn
3 deciliter room
peper en zout

Zet voor je gaat beginnen alle ingrediënten alvast klaar. Let erop dat je gebruik maakt van echte roomboter in plaats van margarine. Roomboter heeft een betere en vollere smaak, waardoor je Beurre Blanc zeker weten lekkerder wordt dan wanneer je margarine gebruikt.

De bereidingswijze

Nadat je alle ingrediënten hebt klaargezet, kun je aan de saus gaan beginnen. Voor het maken van de perfecte Beurre Blanc, snijd je eerst de boter in kleine stukjes en zet je deze in de koelkast, zodat de boter goed koud kan worden. Begin vervolgens met het maken van de saus.

Doe de witte wijn en sjalotjes samen in een pan en breng dit aan de kook. Laat het een tijdje koken tot je nog maar ongeveer een derde van de oorspronkelijke hoeveelheid over hebt. Hierna doe je de room erbij en laat je dit inkoken tot je nog ongeveer de helft over hebt. Giet vervolgens de vloeistof door een passerzeef, zodat je een gladde vloeistof over hebt en de sjalotten volledig verwijderd zijn, je hebt nu alleen nog de smaak van de sjalotten over.

Zet nu de pan op laag vuur en zorg dat de saus niet meer kookt. Voeg nu voorzichtig de klontjes boter toe terwijl je roert met een garde. Zorg dat je steeds een blokje toevoegt, wanneer het vorige blokje volledig is opgenomen. Doe je het te snel? Dan zal de saus niet goed binden. Zorg dat de saus nu niet meer kookt, anders zal hij gaan schiften.

Wanneer de saus klaar is voeg je naar smaak peper en zout aan de Beurre Blanc toe.

Eet smakelijk!

Voor meer recepten kunt u kijken op de website van Henk van Wilsum.

Tags: ,

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten