Veel Nederlanders hebben als droom om uiteindelijk een horecazaak te beginnen. Dat kan een café zijn, maar ook een leuk koffietentje in de stad. Daarnaast worden er ook veel friettenten, restaurants en kebabzaken opgezet. Een volle tent vol met gasten is leuk, maar het leven van een horecaondernemer gaat niet alleen maar over rozen.

Ze moeten namelijk een hoop geld betalen aan de gemeentelijke leges voor de horeca. Dat zijn de kosten voor de vergunningen en die zijn vorig jaar opnieuw toegenomen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) kunnen ondernemers de kosten bijna niet meer opbrengen. De resultaten werden recentelijk naar buiten gebracht naar aanleiding van een jaarlijks onderzoek.

In 2013 moesten de horecaondernemers gemiddeld 13 procent extra neertellen voor een terrasvergunning. De kosten voor zo’n vergunning zijn binnen vijf jaar met een kleine 53 procent toegenomen. Voor een drank- en horecavergunning moest 6,6 procent extra betaald worden. De leges voor een exploitatievergunning werden met 8,1 procent verhoogd.

Restauranthouders en andere horecaondernemers betaalden in totaal 482 euro aan vergunningen. Ten opzichte van 5 jaar geleden is dat een toename van 32,4 procent. Kosten voor de riolering en het legen van rvs afvalbakken zijn hier nog niet bijgeteld.

Hoe denkt de KHN er over?
De directeur van brancheorganisatie KHN, Lodewijk van der Grinten, noemt de toename van de kosten niet aanvaardbaar. Het is niet logisch dat de overheid in deze tijden de kosten meer laat stijgen dan de inflatie. Ze zouden juist de lastendruk voor ondernemers moeten verlagen, zodat zij gestimuleerd worden om investeringen te doen en minder snel failliet zullen gaan.

Het grootste deel van de gemeenten, zo’n 76 procent, verhoogde de kosten voor de vergunningen. Slechts 11 procent van de 408 ondervraagden wist de leges te verlagen. Overigens toont het onderzoek aan dat de kosten per gemeente sterk verschillen. In Zaanstad betaalt een ondernemer 2481 euro, terwijl een restauranthouder in het Bildt slechts 28 euro neertelt.

Tags: , ,

Geef een reactie

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten