Waar komt de naam ‘City Bike’ vandaan en wat is het precies?

0 Comments

De Nederlandse taal verengelst meer en meer. Het is alweer enige tijd geleden dat dit fenomeen zijn intrede heeft gedaan in de oer-Hollandse fietsensector. Zo heeft niemand het bijvoorbeeld over een ‘bergfiets’, maar kennen we wel allemaal de mountainbike. En waar we het vroeger hadden over stadsfietsen, zo hebben we het nu over City Bikes. En hiermee is direct verklaard waar de naam van deze typische fiets vandaan komt, namelijk vanuit het Engels. Het is een samentrekking van het woord city en van het woord bike en betekent dus niets anders dan ‘stadsfiets’. Maar is er dan niets meer te vertellen over dit type fiets? Natuurlijk wel en in dit artikel vertellen we je dan ook graag meer over de fiets die gemaakt is voor de stad.  

Groot in zijn eenvoud

Stadsfietsen blinken uit in eenvoud. Eenvoud wordt nog wel eens negatief uitgelegd. In het geval van deze fietsen mag dit zeker niet het geval zijn. In het relatief eenvoudige ontwerp ligt namelijk direct ook de grootste kracht van de fiets. ‘Less is more’, om er nog maar eens een Engelse uitdrukking bij te pakken. In de basis is dit namelijk een fiets zonder toeters of bellen. Ok, op een uitzondering na dan, want de fietsbel ontbreekt uiteraard niet op het stuur van de fiets. Wat wel in het originele ontwerp van deze fietsen ontbreekt, dat is een versnelling. Je kunt dus ‘slechts’ in één stand (versnelling) de pedalen rondtrappen. Een ander iets dat ontbreekt in het originele ontwerp zijn handremmen. Wil je de fiets tot stilstand brengen, dan zal je dit moeten doen door ‘achteruit te trappen’. Oftewel, gebruikmaken van de enige rem die deze fiets rijk is, de terugtraprem. Ander typisch kenmerk van City Bikes is dat deze fietsen een gesloten kettingkast hebben. Dit is wel zo veilig en zorgt er bovendien voor dat de ketting weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Overigens is het goed om te weten dat de stadsfiets ook in een meer moderne versie te koop is. In deze moderne(re) uitvoering zijn deze fietsen wel voorzien van handremmen en/of versnellingen.  

City bikes ervaringen

Waar is deze fiets voor bedoeld?

Nu je iets meer weet over het specifieke ontwerp van deze fiets, is het tijd om te vertellen waarom juist voor dit ontwerp is gekozen. Het zal je vast niet verbazen dat dit type fiets vooral bedoeld is voor dagelijks gebruik in de stad (of dorp natuurlijk). Het is het ultieme transport- en vervoermiddel voor korte afstanden (tot ongeveer 5 kilometer), die je op een comfortabele manier moet kunnen overbruggen. Denk hierbij aan woon-werk verkeer, naar school gaan en even boodschappen doen. Omdat je voornamelijk korte afstanden aflegt is het meestal geen bezwaar dat de fiets niet is uitgerust met versnellingen en/of handremmen. Bovendien is het zo dat je je over het algemeen ook weinig zorgen hoeft te maken over hoogteverschillen in ons platte kikkerlandje. Waar veel meer waarde aan wordt gehecht, zo getuige ook veel reviews over deze fietsen, is dat het zeer degelijke stalen rossen zijn. Degelijk betekent overigens in dit geval ook ‘zwaar’, want een beetje stadsfiets weegt al snel meer dan 18 kilo. Dit is beduidend zwaarder dan andere type fietsen, zoals bijvoorbeeld toerfietsen of racefietsen. Maar, zoals gezegd, er zijn maar weinig mensen die hier klachten over hebben.  

Zijn er verschillende modellen City Bikes?

Onder de noemer ‘stadsfiets’ vallen verschillende soorten fietsen. Al deze fietsen hebben met elkaar gemeen dat ze voldoen aan de criteria uit de vorige alinea. Kortom, ze zijn bedoeld om korte afstanden af te leggen en naast woon-werk verkeer ook dienst te doen als transportmiddel (boodschappen). We noemen hieronder een aantal typische modellen van de stadsfiets, waarbij aangetekend dat deze korte opsomming zeker niet compleet is: • Transportfiets, met als belangrijkste kenmerk dat er niet alleen een bagagedrager op de achterzijde van de fiets is gemonteerd, maar ook eentje op de voorzijde van de fiets. • Omafiets, wie kent deze fiets nu niet? • De ‘openbaar vervoer fiets’, ook wel bekend als de OV-fiets. • De zogenaamde Personal Bike. Dit is een fiets die niet bepaald geliefd is bij het boevengilde. Reden hiervan is dat deze fietsen een uniek nummer hebben dat verwerkt is in het frame van de fiets. Het laat zich raden dat je dit unieke nummer niet zomaar even verwijdert.  

city-bikes.nl ervaringen

Nadelen van stadsfietsen

Uiteraard is het niet zo dat een City Bikes alleen maar voordelen hebben. Nadelen zijn er zeker ook. Zo zijn er mensen die City Bikes klachten hebben over het feit dat je deze fietsen niet snel voor een ander doel in kunt zetten. Zo hoef je er bijvoorbeeld niet mee te gaan ‘racen’. Ook even met je buurman op zondagochtend off road het bos in gaan, is met deze fietsen niet aan te raden. Andere klachten zijn dat deze fietsen minder comfortabel zijn zodra je toch eens iets verder dan een kilometer of vijf/zes moet fietsen. De meeste van deze nadelen zie je ook terug in reviews die mensen achterlaten na aankoop van hun stadsfiets. Ben je iemand die reviews en klachten van anderen belangrijk vindt, omdat deze je helpen in het maken van een keuze voor een bepaalde fiets? Prima natuurlijk, maar realiseer je wel dat de ervaringen van anderen niet per definitie ook jouw ervaringen zullen zijn. Bovendien moet je je afvragen of klachten, zoals je die in sommige reviews tegenkomt, wel gegrond zijn.  

Wat kost een stadsfiets?

Het is moeilijk aan te geven wat stadsfietsen kosten. De prijzen variëren behoorlijk en dat heeft alles te maken met de verschillende soorten en modellen die er van deze fietsen zijn. Je koopt deze fietsen zowel offline, bij de fysieke fietsenzaak, als online bij de gespecialiseerde fietswebshops. Feit is dat deze laatste groep over het algemeen het meest voordelig zijn. Bovendien bieden ze je de ruimste keus. City-Bikes.nl is een goed voorbeeld van een online aanbieder van deze fietsen. En nu is de keus aan jou. Rij jij straks weg op zo’n oer-Hollandse fiets met Engelse naam of kies je toch voor een ander type fiets?  

Categories:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *